Juridiska byrån M Wikström – din hästjurist

En hästjurist som bryr sig. Expert på hästjuridik

Frågespalt

Välkommen till min allmänjuridiska frågespalt!

Här nedan finns frågor som skickats in som juristen Malin Wikström svarat på.

I hästjuridik kommer jag fortsättningsvis ha min frågespalt på tidningen Hästfocus hemsida, www.hastfocus.se

I allmänjuridik finns även en del av min frågespalt på min facebooksida, där ligger redan idag många besvarade frågor.

Skicka din fråga till min mail juridiskabyranmwikstrom@live.se alternativt skicka den som en kommentar här så återkommer jag till dig med svar via mail. Du kan självfallet även kontakta mig via telefon på 070-272 10 70.

jur. kand. Malin Wikström

6 svar till “Frågespalt

 1. juridiskabyranmwikstrom 2012/02/21 kl. 15:21

  Frågan:

  Hej! Jag har en liten hund och är ofta rädd för att möta stora hundar. En gång har min hund blivit attackerad av en stor hund. Får en hund som attackerar andra hundar fortsätta vara lös? Kan man få skadestånd av den andra hundägaren om min hund blir skadad?

  Svar från juristen:

  Inledningsvis kan konstateras att du har rätt till skadestånd från den andra hundägaren för dina kostnader du har hos veterinären och inte bara upp till de kostnader som täcker din hunds värde. En skada på en hund kan inte betraktas som vilken sakskada som helst. Även om ”reparationskostnaden” överstiger föremålets (hundens) värde har det i praxis ansetts rimligt att ägaren söker vård för djuret och att kostnaden härför i vissa fall kan överstiga djurets marknadsvärde.

  En hund som attackerat och dödat en annan hund ska avlivas. I det fall attacken inte blir dödande eller även i vissa andra fall har dock ägaren förelagts att hunden ska ha koppeltvång och munkorg eller endast hållas i inhägnat område. I bedömningen skall bl.a. risken för att hunden ska fortsätta sitt aggressiva beteende mot andra hundar, huruvida det föreligger en betydande risk för att hunden kunde orsaka nya skador i framtiden samt huruvida angreppet var oprovocerat vägas in.

  I det fall du får fortsatt problem i framtiden eller vill veta mer är det bara att höra av dig till mig via mail eller telefon.

  Med vänlig hälsning/jur. kand. Malin Wikström

 2. juridiskabyranmwikstrom 2012/02/21 kl. 15:23

  Frågan:
  Hej! Skulle du kunna viga mig och min pojkvän? Eller vem får egentligen viga?

  Svar från juristen:
  Behörig att vara vigselförrättare är sådan präst eller annan befattningshavare i ett trossamfund som har förordnande enligt lagen (1993:305) om rätt att förrätta vigsel inom trossamfund, eller den som länsstyrelsen har förordnat.

  Tyvärr har jag inte något sådant förordnande från länsstyrelsen i dagsläget men kommer troligtvis få det under 2012.

  Lycka till med bröllopet.

  MVH/Jur. kand. Malin Wikström

 3. juridiskabyranmwikstrom 2012/02/21 kl. 15:24

  Frågan:
  Hej! Jag har anlitat en som renoverat mitt hus men det har visat sig att på grund av slarv har det uppkommit stora skador på huset. Vilka möjligheter har jag att kräva skadestånd?

  Svar från juristen:
  Enligt huvudregeln skall den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar personskada eller sakskada ersätta skadan.

  Arbetsgivare har principalansvar för de skador arbetstagare orsakar i tjänsten.
  Det krävs att det finns ett orsaksamband mellan det aktuella handlandet och skadan.

  Vidare kan det vara svårt att beräkna skadan i kronor men det får man bedöma i varje enskilt fall. Och då skadeståndslagen är dispositiv kan skadestånds möjligheterna i vissa fall avtalas bort. Vet inte vad som står i ert avtal med företaget.

  I det fall ni vill ha hjälp att kolla mer på ert ärende är det bara att återkomma till mig.

  Med vänlig hälsning/jur.kand. Malin Wikström

 4. juridiskabyranmwikstrom 2012/02/21 kl. 15:26

  Frågan:
  Vad kul att du gjort en frågespalt! 🙂
  Jag har en fråga som retar mig då jag läser reklamerbjudanden från affärerna. Om det t.ex. står att du får 10:- rabatt om du köper två smörpaket, men de har inte skrivet ut något ordinarie pris, då vet du ju inte vad du får betala för smöret ändå….(Du kan ju inte läsa något pris på reklambladet, utan måste räkna ut priset själv då du kommer till affären!) Får affärer göra sån där reklam, då du inte ens ser priset på reklambladet?

  Svar från juristen:
  Marknadsföringslagen (MFL) styr hur näringsidkare får använda reklam och övriga åtgärder för att marknadsföra sina produkter.

  Marknadsföring som strider mot god marknadsföringssed är att anse som otillbörlig om den i märkbar mån påverkar eller sannorlikt påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut.
  En näringsidkare får vid marknadsföringen inte använda sig av felaktiga påståenden eller andra framställningar som är vilseledande.
  Detta gäller särskilt framställningar som rör bl.a. produktens förekomst, art, mängd, kvalitet och andra utmärkande egenskaper eller produktens pris, grunderna för prisberäkningen, särskilda prisfördelar och betalningsvillkoren.

  En näringsidkare får inte heller utelämna väsentlig information i marknadsföringen. Med vilseledande utelämnande avses även sådana fall när den väsentliga informationen ges på ett oklart, obegripligt, tvetydigt eller annat olämpligt sätt.

  Huruvida det är att anse såsom vilseledande marknadsföring måste bedömas utifrån varje enskilt fall men att som i det ovan nämnda fallet utelämna väsentlig information såsom priset för en enskild vara kan eventuellt påverka köparens val av att köpa smöret och kan därför vara vilseledande utelämnande.

  Om en näringsidkare bryter mot god marknadsföringssed kan denne förbjudas att fortsätta med marknadsföringen av Konsumentombudsmannen (KO) eller Marknadsföringsdomstolen (MD). Vid grövre överträdelser kan Stockholms tingsrätt, på talan från KO, utdöma marknadsstörningsavgift

  I det fall du vill veta mer är du välkommen att höra av dig till byrån/Jur. kand. Malin Wikström

 5. Malin Lundgren 2021/05/18 kl. 16:16

  Vad gäller om man har haft en häst på ”foder” i 9 år inga papper är skrivna utan en kommentar från ägaren att ” så länge hon inte kommer tillbaka under vintern” är det enda som är sagt. Kontakten mellan mig och ägaren har varit väldigt minimal men nu kom det ett meddelande om jag ville köpa hästen annars så fanns det en köpare som kunde komma inom en vecka. Jag har alltså inte blivit informerad om att hästen är tillsalu. Ägaren har inte stått för några kostnader på 9 år heller inte visat något som helst intresse för hur det går eller så. Dessutom så är det inte hon som står som ägare på hästen.
  Har hört att hästen kan tillfalla ”fodervärden” efter ett antal år men vad är det som gör att det blir så?

  Mycket tacksam för svar
  Mvh Malin

  • juridiskabyranmwikstrom 2021/05/19 kl. 16:46

   Hej Malin,
   Att vara fodervärd är speciellt då det inte regleras i någon speciell lag utan vad som avtalats i det specifika fallet är det som gäller mellan parterna. Om ni bara avtalat att hästen ska stå hos dig tillsvidare har hästägaren rätt att sälja hästen. Har ni däremot avtalat något muntligt eller underförstått kan detta förändra vad som gäller (kan dock vara svårt att styrka muntliga avtal). För att kunna ge dig ett exakt svar vad som gäller i ert ärende behöver jag lite mer info. Du är varmt välkommen att ringa mig på kostnadsfri första rådgivning 070-2721070 så kan du få ett bättre svar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: